Publicerade berättelser

179

Sortera

Joakim

Viña del Mar, Chile

08 maj 2020

Joakim, 32 år

”Viktig information om svenskt repatrieringsflyg från Santiago till Stockholm den 4 maj.

UD arrangerar ett extrainsatt flyg från Santiago till Stockholm, via Bolivia, för att strandsatta svenska medborgare och bosatta i Sverige som befinner sig i Chile och Bolivia ska kunna ta sig hem. Flyget avgår måndagen den 4 maj kl 15:00.

Enligt den information som ambassaden har i dag så kommer inga kommersiella plan att flyga från Chile till Sverige under maj och juni månad, därför är denna flygning den enda säkra möjligheten att ta sig till Sverige på mycket lång tid.”

Jag måste ha läst mailet från ambassaden några gånger innan jag tar beslutet att stanna kvar i Chile och inte åka hem till Malmö. Livrädd eftersom mitt uppehållstillstånd och mina dokument har tagit nästan ett år och är ännu inte genomförda. Om jag blir sjuk i dag vet jag inte vad som gäller angående sjukvård. Har jag försäkring? Tar de emot mig? Om det blir riktigt illa kommer de stoppa slangar i halsen på mig eller lämna mig att dö?

Men om jag åker hem så kanske hela året som jag väntat på mina dokument var helt i onödan.

Redan i slutet av förra året började motgångarna i Chile, protester och utegångsförbud med militärer på gatorna utrustade med automatvapen, tårgas och pansarvagnar. Protester, brandbomber och förstörelse.

Militärer patrullerar gatorna och ett nationellt utegångsförbud gäller mellan 22–05, det enda som håller öppet är stormarknader, apotek och privatägda småbutiker. Ca 80% av Santiago har obligatoriskt utegångsförbud.

Om jag klarar av detta kommer ingenting någonsin vara svårt igen!

178 av 179